Степента на пристрастяване на тийнейджърите към канабиса е почти същата като към опиоидите, отпускани с рецепта, според ново проучване на наркотиците и младежта. Година след първото изпробване на канабис почти 10,7% от юношите на възраст от 12 до 17 години отговарят на критериите за пристрастяване. Тези от същата възрастова група, които са опитали опиоиди, отпускани с рецепта, са имали подобен процент на пристрастяване от 11,2%, според проучването, публикувано в JAMA Pediatrics. Констатациите противоречат на широко разпространените схващания, че канабисът не е особено пристрастяващ и може да привлече вниманието на фона на широк натиск в САЩ за либерализиране на употребата му. Степента на пристрастяване е значителна, особено като имаме предвид, че мозъкът на тийнейджърите все още се развива, според Нора Волков, автор на изследването и настоящ директор на Националния институт за злоупотреба с наркотици на Съединените щати.

За подрастващите, които експериментират с канабис, рискът е реален: „Един на всеки 10 тийнейджъри развива пристрастяване към марихуаната, което е огромна цифра“, казва Волков в интервю. Употребата на канабис също дава по-голяма вероятност по-късно да се пристрастят към други наркотици, допълва тя. Ако употребяващите са били по-млади, когато са опитали за първи път канабис и други наркотици, е по-вероятно да се пристрастят, установява проучването. За тези във възрастовия диапазон от 18 до 25 години само 6,4% са развили пристрастяване една година след първия опит на канабис – около половината от процента на по-младата възрастова група. В по-възрастната категория на 18-25 години нивата на пристрастяване към опиоиди са били подобни на тези на пристрастяването към марихуана след една година, според проучването. Степента на пристрастяване към кокаин е малко по-ниска.

Констатациите подчертават колко важно е лекарите да питат пациентите тийнейджъри за употреба на наркотици – нещо, което не винаги се прави при по-млади такива, казват изследователите. Емили Айнщайн, един от авторите на изследването, коментира, че повишаването на силата на канабиса през последните години може да помогне да се обяснят по-високите нива на пристрастяване. Тя цитира отделни проучвания, които са установили, че марихуаната с по-високи нива на THC е по-пристрастяваща.

Източник: MedicalXpress