Един от начините за лечение на пристрастяване към алкохол или наркотици – арт терапията, може да осигури творчески изход за зависимите да изразят своите мисли и емоции. Според ръководството за групова терапия, изготвено от щатската Служба за злоупотреба с вещества и психично здраве, арт терапията е вид експресивна групова терапия, „която позволява на клиентите да изразяват чувства и мисли – съзнателни или несъзнателни“. Ръководството очертава многото предимства на експресивната групова терапия като „насърчаване на социално взаимодействие между членовете на групата, докато те участват заедно или независимо в творческа дейност, както и подобряване на социализацията и развитието на творческите интереси“. В допълнение към социализацията със съмишленици и креативни личности, като дават на зависимите нов начин да интерпретират емоциите си, експресивните терапии могат да им помогнат да проучат своята злоупотреба с вещества, нейния произход, ефекта, който е имало върху живота им и нови възможности за справяне.

Тъй като създаването на произведения на изкуството е личен и невербален процес, то често може да разшири начина, по който някой разбира своята зависимост. Особено за тези с проблеми с психичното здраве или история на травма, обясняването на значението зад произведение на изкуството може да бъде ключов фактор за откриване на прозрение и разбиране. В допълнение, според д-р Кати Малкиоди, „арттерапията подобрява настроението и намалява болката и безпокойството, когато се предлага по време на лечение“. Важно е да се отбележи, че не е необходимо да се смятате за художник или да имате някакво артистично обучение, за да се убедите в предимствата на арт терапията. Целта е да се насладите на процеса и да насърчите себеизразяването, а не създаването на определен продукт.

Според Американската асоциация за арт терапия, тя е полезен инструмент за много хора. „Арт терапията, приложена от професионален арт терапевт, ефективно подкрепя личните и релационните цели на лечението, както и проблемите на общността. Арт терапията се използва за подобряване на когнитивните и сензомоторните функции, насърчаване на самочувствието и самосъзнанието, култивиране на емоционална устойчивост, насърчаване на прозрението, подобряване на социалните умения. Независимо дали човек има артистичен талант или дори се интересува от изкуство, арт терапията може да бъде изключително успокояваща и ефективна, като превенция на зависимостите. По същество арт терапията, под наблюдението на лицензиран арт терапевт, може да помогне на зависими, които искат да се възстановят“.

Арт терапията за възстановяване от зависимостта към наркотици и алкохол е отличен инструмент за подпомагане на хората да се свържат с емоционалните си предизвикателства, да изследват чувствата си и да се справят с емоционалните конфликти, от които страдат. Много зависими страдат от емоционална травма и често това е самата причина за злоупотребата им с вещества. Арт терапията за възстановяване от пристрастяване към наркотици и алкохол може също така да намали безпокойството, да изгради самочувствие и да даде на зависимите инструмент да освободят емоциите си в безопасно пространство, без да се обръщат към разрушително поведение. Пациентите могат също да се научат да разбират себе си по-добре, като изследват собственото си изкуство и участват в смислен диалог с арт терапевта за тяхната работа. Тези елементи са решаващи части от процеса на възстановяване на зависимите.

Има три стълба на арт терапията, които се обединяват, за да помогнат на пациентите да се възстановят от пристрастяването:

Идентифицирайте проблема: Първата цел на арт терапията е да помогне на пациентите да разберат своята зависимост. Чрез арт терапия те могат да открият социалните, биологичните и поведенческите причини, както и последствията от тяхното разстройство със злоупотреба с вещества. За да се справят с проблема, пациентите трябва първо да го разберат.

Разработете нови стратегии за справяне: Арт терапията за възстановяване от пристрастяването към злоупотреба с вещества служи като нов изход за пациента да опише чувствата си и да се свърже с външния свят. Вместо да се обръщат към злоупотребата с вещества, пациентите могат да се обърнат към изкуството, за да освободят своите сложни емоции и разочарования по здравословен начин.

Поддържайте трезвост: Арт терапията също има за цел да осигури на пациентите постоянен изход за комуникация, на който да се опрат, за да предотвратят рецидив. Като непрекъснато използват изкуството, за да поддържат емоционалния си баланс, вероятността от рецидив ще става все по-малка с времето.

Източник: Cardinal Recovery Addiction Treatment Center