Ако Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ реши да намали нивата на никотин в цигарите, за да ги направи по-малко пристрастяващи, това може да има непредвидени последици, съобщава The New York Times. FDA информира през юни, че ще премине към намаляване на нивата на никотин в цигарите. Агенцията определи график за представяне на напълно разработено предложение. Много експерти се надяват, че агенцията ще обяви незабавно 95% намаление на нивата на никотин – количеството, което изследванията са установили, че е най-ефективно за подпомагане на отказването на пушачите. Въпреки това може да минат години, преди каквато и да е нова политика да влезе в сила, ако тютюневата индустрия не успее да отмени предложението.

Ако политиката влезе в сила, не е известно какъв може да е ефектът върху 30-те милиона пушачи на цигари в нацията. Някои може да са по-склонни да закупят изцяло никотиновите марки, внесени нелегално от Мексико и Канада. Други могат да използват вейпинг, никотинова дъвка и други методи, за да им помогнат да се справят с никотиновата абстиненция, се отбелязва в статията. Някои пушачи, включително тийнейджъри, биха могли да съчетаят вейпинг или никотинова дъвка с цигари с ниско съдържание на никотин, които са също толкова канцерогенни, колкото и обикновените цигари.

Но дори когато изследователите по контрол на тютюна приветстваха решението на FDA, те признаха, че всяко движение за намаляване на никотина в цигарите би било огромно предизвикателство за заклетите пушачи – дори сред 70-те процента, които са казали, че биха искали да спрат. Цигари VLN с ниско съдържание на никотин, които използват генетично модифициран тютюн, бяха продавани в магазин на веригата Circle K в Чикаго като част от пилотен проект, за да се види дали могат да помогнат на хората да откажат тютюнопушенето. Нора Волков, директор на Националния институт по злоупотребата с наркотици, изрази увереност в проучванията, които подкрепят намаляване на нивата на никотин в цигарите. Но тя отбеляза, че учените и регулаторите все още трябва да се справят с купчината от непредвидени последици, които биха могли да се окажат разрушителни за заклетите пушачи и биха подхранили създаването на нелегални пазари за цигари с повече никотин. „Не можете напълно да предвидите резултатите въз основа на клинично рандомизирано проучване. Биологията и животът не са точни науки“, категорична е тя.

Източник: The New York Times