Ново проучване, ръководено от изследователи от Американското дружество за борба с рака, показва, че продажбите на никотинови торбички (снус) са се увеличили през периода 2019-2022 г. Данните също така показват, че продажбите на продукти с ниво на концентрация на никотин от 8 mg (най-високото налично) са се увеличили по-бързо от тези с по-ниски нива на концентрация. Констатациите са публикувани в Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open.

През последните години оралните никотинови торбички стават все по-популярни. Продуктът се поставя между бузата и венеца. Те не съдържат тютюн, но имат никотин, овкусители, подсладители и растителни фибри. Някои марки се предлагат в цветни опаковки, които приличат на пакетчета с мента. Тези продукти доставят различни количества от пристрастяващия никотин, който може да повлияе негативно на ученето, обхвата на вниманието и склонността към пристрастяване.

„Нашите открития са важни, тъй като никотинът е силно пристрастяващо вещество. Нарастващата популярност на никотиновите торбички може да повиши риска децата да намерят тези продукти за привлекателни“, казва д-р Нигар Наргис, научен директор по изследвания за контрол на тютюна в Американското дружество за борба с рака и старши автор на изследването. „Необходими са здравни кампании, предупреждаващи за потенциални неблагоприятни последици за здравето от никотиновите торбички“, категоричен е той.

Авторите на изследването са анализирали данни, включващи седмични продажби от август 2019 г. до март 2022 г. за 2182 местни търговски зони в Съединените щати. Резултатите показват, че общите продажби са се увеличили от 126,06 милиона единици от август до декември 2019 г. до 808,14 милиона единици от януари до март 2022 г. „Важно е да се отбележи, че нито един производител не е получил разрешение от Администрацията по храните и лекарствата на Съединените щати да продава никотинови торбички като тютюнев продукт или одобрен като лекарство за спиране на тютюнопушенето“, отбелязва д-р Ануджа Маймундар, водещ автор на изследването.

Източник: Newswise