Голяма част от възрастните, употребяващи тютюневи изделия, казват, че са придобили този навик като деца, но все по-често обикновените цигари се заменят с електронни. Най-новото национално проучване на тютюнопушенето сред младите хора в САЩ показва, че вейпингът е най-популярната опция за младежите в училищна възраст. Ким Коронис, политически и програмен мениджър на „Breathe New Hampshire“, споделя, че въпреки че броят на децата, които пият алкохол, може в действителност да намалява, тези, които пушат електронни цигари, го правят все по-често. „Така че пристрастяването към никотина започва по-рано и ги удря по-драматично“, отбелязва Коронис. „И за съжаление и по-въздействащо, защото нивата на никотин в тези продукти са се повишили с времето“, допълва тя.

Повече от 14% от учениците в гимназията и 3% от по-малките ученици съобщават, че са пушили електронна цигара поне веднъж през последните 30 дни, но повечето младежи, които са се включили в националното проучване, казват, че биха искали да спрат. За тийнейджъри, които може да са придобили навика да пушат, за да се справят с депресия или тревожност, отказването е още по-трудно поради начина, по който никотинът въздейства на развиващия се млад мозък. Коронис посочва, че спирането на никотина може да влоши безпокойството, което може да е накарало тийнейджърите да започнат да пият.

„Децата влизат в порочен кръг, защото имат онова временно усещане, че мозъкът им освобождава адреналин и допамин и се чувстват добре, но след това то изчезва“, обяснява още изследователят. Коронис добавя, че тийнейджърите са отворени да говорят за рисковете от вейпинга за тяхното здраве, но без да се използват тактики за сплашване. Тя подчертава, че мнозина са изненадани, че такива опасни продукти се продават на тях на първо място, но това може да се промени. Производителят на електронни цигари Juul Labs наскоро се съгласи да плати близо 440 милиона долара за уреждане на разследване от 33 щата за маркетинга на неговите продукти с високо съдържание на никотин.

Източник: Public News Service