Никотинът е най-често употребяваното вещество от тийнейджърите през 2022 г., според резултатите от национално проучване в САЩ, публикувано на 15 декември. Сред учениците от 8 клас 7% са употребявали никотин през последните 30 дни през 2022 г., в сравнение с 6%, които са употребявали алкохол, и 5%, които са употребявали канабис. Сред десетокласниците 14% са употребявали никотин през последните 30 дни, в сравнение със съответно 13,6% и 12% за употребата на алкохол и канабис. Сред учениците от 12 клас разпространението на никотин за последните 30 дни от почти 21% е под употребата на алкохол при 28%, а тази на канабис е 20%.

Резултатите идват от проучването „Monitoring the Future“, провеждано ежегодно от екип от професори в Института за социални изследвания на Мичиганския университет. Проучването е изследвало национално представителни извадки от юноши в 8 и 10 клас от 1991 г. насам и 12 клас от 1975 г. насам. То е финансирано от Националния институт по злоупотребата с наркотици, който е част от Националния здравен институт, и оценява употребата на десетки вещества от подрастващите.

„Много хора не са наясно колко разпространена е употребата на никотин сред тийнейджърите. Използването му нарасна бързо през 2018 г. и 2019 г. и оттогава се задържа. Това, което започна като епидемия от вейпинг, е на път да стане ендемично“, коментира проф. Ричард Мих от Института за социални изследвания.

Никотинът е силно пристрастяващо вещество, казва Мих, и допълва, че експозицията в юношеска възраст може да повлияе на развитието на мозъка и да го подготви за бъдеща употреба на други вещества. Докато вейпингът има потенциал да помогне на възрастните да се откажат от цигарите, излагането на младия мозък на никотин може да причини трайна физическа зависимост, казва още той. Освен това, появяващите се доказателства сочат, че електронните цигари могат да носят свои собствени рискове за здравето, като например увреждане на кръвоносните съдове.

Източник: Medical News