Ново проучване установява, че смъртните случаи от метамфетамини са се увеличили 50 пъти между 1999 г. и 2021 г. в Съединените щати, съобщава HealthDay. Много от смъртните случаи също са свързани с хероин или фентанил. Проучването установява, че през 1999 г. е имало 608 смъртни случая, свързани с метамфетамини, които са се увеличили до 52 397 през 2021 г. Изследователите откриват, че 61% от фаталните свръхдози с метамфетамини включват също хероин или фентанил.

Съавторът на изследването Рейчъл Хупсик от Университета на Илинойс Урбана-Шампейн казва, че метамфетамините сами по себе си могат да бъдат смъртоносни, но тяхната токсичност не изглежда да се е увеличила през последните години. „Някои от по-новите смъртни случаи от метамфетамини може да включват неволна съвместна употреба на фентанил“. „Възможно е доставката на метамфетамини да е била подправена с фентанил или замърсена с фентанил в някакъв момент от процеса на производство на наркотици“, обяснява тя.

Линда Рихтер, вицепрезидент по изследване и анализ на превенцията в Partnership to End Addiction, която не е участвала в проучването, отбелязва, че метамфетамините стават все по-достъпни и са силно пристрастяващи. „Неотдавнашната опиоидна епидемия доведе до така необходимото съсредоточаване върху опиоидите, но по-малко внимание и ресурси отидоха за справяне с по-широката криза на пристрастяването, която назряваше едновременно, особено във връзка със стимуланти като метамфетамини“, казва тя пред HealthDay.

Източник: Partnership to End Addiction