Тийнейджъри и младежи, които са намалили използването на социални медии с 50% само за няколко седмици, са забелязали значително подобрение в това как се чувстват – както по отношение на теглото си, така и за цялостния си външен вид в сравнение с техни връстници, които са поддържали постоянни нива на използване на социални медии. Това сочи проучване публикувано от Американската психологическа асоциация.

„Юношеството е уязвим период що се касае до проблеми с това как изглежда тялото ни, хранителни разстройства и психични заболявания“, казва водещият автор д-р Гари Голдфийлд. „Младежите прекарват средно между шест и осем часа на ден пред екраните, голяма част от които в социалните медии. Социалните медии могат да излагат потребителите на стотици или дори хиляди изображения и снимки всеки ден, включително тези на знаменитости и модни или фитнес модели, което знаем, че води до интернализиране на идеали за красота, които са непостижими за почти всички, което води до по-голямо неудовлетворение от това как изглежда тялото ни“, обяснява специалистът.

Въпреки това голяма част от психологическите изследвания върху социалните медии, образа на тялото и психичното здраве са корелационни, според д-р Голдфийлд, така че не е сигурно дали хората с проблеми с психичното здраве и външния вид прекарват повече време в социалните медии или използването на социални медии води до тези проблеми. За да разберат по-добре причинно-следствените ефекти от намаляването на използването на социални медии върху външния вид, д-р Голдфийлд и неговите колеги са провели пилотно проучване с 38 студенти с повишени нива на тревожност и/или депресия. Някои от участниците са били помолени да ограничат използването на социалните медии до не повече от 60 минути на ден, докато на други е разрешен неограничен достъп. В сравнение с участниците, които са имали неограничен достъп, участниците, които са ограничили употребата им, показват подобрения в начина, по който гледат на цялостния си външен вид (но не и на теглото си) след три седмици. Поради малкия размер на извадката обаче изследователите не са успели да проведат смислен анализ на ефекта от пола.

Настоящият експеримент, включващ 220 студенти на възраст 17-25 години (76% жени, 23% мъже, 1% други) и публикуван в списанието Psychology of Popular Media, се стреми да разшири пилотното проучване и да се справи с ограничението на пола. За да участват в него, участниците трябва да бъдат редовни потребители на социални медии (поне два часа на ден на своите смартфони) и да проявяват симптоми на депресия или тревожност. През първата седмица от експеримента всички участници са били инструктирани да използват социални медии, както обикновено. Използването на социални медии е било измерено с помощта на програма за проследяване на екранното време, на която участниците предоставят ежедневна снимка на екрана на смартфона си. След първата седмица половината участници са били инструктирани да намалят използването на социалните медии до не повече от 60 минути на ден. В началото на експеримента участниците също са отговорили на поредица от твърдения относно цялостния си външен вид (например „Доста съм щастлив от начина, по който изглеждам“) и теглото (например „Доволен съм от теглото си“) на 5-степенна скала, като 1 означава „никога“, а 5 „винаги“. Участниците са попълнили подобен въпросник в края на експеримента.

През следващите три седмици участниците, които са били инструктирани да ограничат използването на социални медии, са го намалили с приблизително 50% до средно 78 минути на ден в сравнение с контролната група, която е имала средно 188 минути използване на социални медии на ден. Участниците, които са намалили използването на социални медии, са имали значително подобрение в начина, по който гледат както на цялостния си външен вид, така и на телесното си тегло след триседмичната интервенция, в сравнение с контролната група, която не е забелязала значителна промяна. Изглежда, че полът не оказва никакво влияние върху ефектите.

„Нашата кратка, четириседмична интервенция, използваща тракери за екранно време, показа, че намаляването на използването на социалните медии е довело до значителни подобрения във външния вид и оценката за теглото при младежи в затруднено положение с интензивно използване на социални медии“, казва д-р Голдфийлд. „Намаляването на използването на социалните медии е възможен метод за постигане на краткосрочен положителен ефект върху външния вид сред уязвима популация от потребители и трябва да бъде оценен като потенциален компонент в лечението на смущения, свързани с образа на тялото“, допълва още той.

Източник: APA