Използването на социални медии може да доведе до ниско качество на съня и да навреди на психичното здраве. То е свързано с депресия, тревожност и ниско самочувствие. Много хора в съвременния свят живеят със смартфоните си като виртуални спътници. Тези устройства използват електронни мрежи на социалните медии, които предупреждават потребителите за актуализации на информация за приятели, любими знаменитости и глобални събития. Социалните медии са се интегрирали трайно в ежедневието на много хора. По данни на изследователския център Pew Research Center 72% от хората в САЩ използват социални медии. В своята същност социалните медии са мощен инструмент за комуникация, който промени начина, по който хората взаимодействат помежду си. Те ускоряват начина, по който хората обменят и споделят информация, мисли и идеи във виртуални мрежи. Въпреки това социалните медии имат и недостатъци. Някои данни сочат, че използването им – и по-специално прекаляването с тях – може да окаже отрицателно въздействие върху психичното здраве по множество начини.

Социалните медии се свързват с депресия, тревожност и чувство за изолация, особено сред интензивните потребители. Проучване на Common Sense установява, че тийнейджърите могат да прекарват до 9 часа от всеки ден онлайн. Много от тези лица сами се притесняват, че прекарват твърде много време в сърфиране в социалните мрежи. Тази вълна на загриженост предполага, че социалните медии могат да повлияят на психичното здраве на своите потребители. Изследователите, стоящи зад канадско проучване, потвърждават тази констатация. Те отбелязват, че учениците, които използват социалните медии повече от 2 часа дневно, са значително по-склонни да оценяват психичното си здраве като добро или лошо, отколкото нередовните потребители.

Друго проучване обвързва използването на социални медии с нарушен и забавен сън. Редовният, висококачествен сън е от съществено значение за благосъстоянието и доказателствата показват, че проблемите със съня допринасят за неблагоприятни последици за психичното здраве, като депресия и загуба на паметта. Освен неблагоприятните ефекти върху съня, социалните медии могат да предизвикат проблеми с психичното здраве, като излагат хората на кибертормоз. В проучване от 2020 г., проведено сред повече от 6000 лица на възраст 10-18 години, изследователите установяват, че около половината от тях са преживели кибертормоз. Един от недостатъците на платформите на социалните медии е, че те дават възможност на хората да започват или разпространяват вредни слухове и да използват обидни думи, които могат да оставят у хората трайни емоционални белези.

Социалните медии са подложени на много критики, като много доклади свързват използването им с тежки последици. Национални проучвания и изследвания на населението показват, че светът на социалните медии може да има опустошително въздействие върху психичното здраве на потребителите. Само в САЩ резултатите от проучванията показват 25% увеличение на опитите за самоубийство сред тийнейджърите между 2009 и 2017 г. Въпреки че социалните медии може да не играят роля във всеки един от тези случаи, времевата рамка корелира с нарастващата употреба на тези платформи. Проучване от 2021 г. потвърждава този ефект. Изследователите съобщават, че докато употребата на социални медии има минимално въздействие върху риска от самоубийство при момчетата, момичетата, които са използвали социални медии в продължение на поне 2 часа всеки ден от 13-годишна възраст, имат по-висок клиничен риск от самоубийство като възрастни.

Освен това, констатациите от проучване на населението показват влошаване на психичното здраве в САЩ, като вероятността от големи депресивни епизоди сред юношите се е увеличила с 37%. Проучване от 2019 г. предполага, че тийнейджърите, които използват социалните медии повече от 3 часа дневно, са по-склонни да изпитват проблеми с психичното здраве, като депресия, тревожност, агресия и антисоциално поведение.

Източник: Medical News Today