Има отдавнашно вярване, че хората пият алкохол, за да удавят тъгата си. Но последните изследвания на настроението и пиенето установяват, че обратното също е вярно. Използвайки данни от 69 проучвания (общо 12 394 души) в САЩ, Канада, Франция и Австралия, всички от които са включвали анкети за оценка на настроението и нивата на пиене, изследователите не са открили доказателства, че хората пият повече в дните, когато се чувстват потиснати. Доста изненадващо обаче хората са склонни да пият – и то много – в дните, когато са в добро настроение. Авторите установяват, че участниците са били с между 6% и 28% по-склонни да пият в дните, в които са били в добро настроение, и 17%-23% по-склонни да прекалят с алкохол (повече от четири или пет питиета в рамките на няколко часа) в тези дни. Тези констатации предполагат, че противно на общоприетото схващане, може да е по-вероятно, че пием повече, когато сме щастливи, отколкото когато се чувстваме потиснати. И така, какво обяснява този феномен?

Пиенето е свързано с мисловен процес, който е насочен към предвиждане на положителни резултати от определени преживявания, въз основа на асоциациите, които имаме с това преживяване. Преди да пием, ние сме склонни да имаме очаквания за това въз основа на минали преживявания – като например какъв ще бъде вкусът на алкохола, усещането за опиянение или идеята, че алкохолът ще ни направи по-интересни. Може да имаме и положителни спомени от други пъти, когато сме пили. Ако е така, следващия път, когато си помислим за едно питие, може веднага да започнем да мислим за това в положителна светлина. Това може да доведе до „продължителен саморазговор “, при който си припомняме причините да пием – като например защото сме се справили добре на работа или защото времето е хубаво. Тези два фактора могат да се комбинират, за да поддържат положително настроение и очаквания – засилвайки желанието за алкохол.

В клиничното изследване на пристрастяването и различни други състояния на психичното здраве учените откриват, че възможността да контролираме начина, по който мислим за нещата – независимо дали това мислене е положително или отрицателно – е от ключово значение за промяната на поведението и балансираното състояние на ума. Въпреки това, за да поемете контрола върху начина, по който мислите за нещо, първо трябва да осъзнаете своите разширени мисловни модели. Колкото по-добри ставате в „мисленето за вашето мислене“, толкова по-лесно е да контролирате своите положителни и отрицателни мисли. Да речем, че тази мисъл изниква в ума ви: „Чувствам се добре – заслужавам да пия този уикенд“. Вместо да мислите повече за това, изберете да оставите мисълта на мира – техника, наречена „дистанцирана съзнателност“. Също така си струва да си припомните, че е трудно да спрете да жадувате за нещо, ако мислите за него много. Опитайте се да мислите за положителните и отрицателните мисли, които имате, като за получаване на текстово съобщение. Ние не винаги имаме контрол върху това дали съобщението, което получаваме, е добро или лошо, но имаме пълен контрол върху това дали ще изберем да отговорим на него или не. Това ще ви помогне да разберете, че имате контрол върху мисленето си за желания – и следователно над избора си за пиене.

Източник: Medical Xpress