Опасенията, че базираният на кодеин сироп за кашлица може да предизвика пристрастяване и да има сериозни последици за здравето, накараха британския регулатор за безопасност на лекарствата да обмисли спиране на продажбата му без рецепта. Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) иска мнението на обществеността относно кодеин линктус, който се използва за лечение на суха кашлица в лекарство, отпускано само с рецепта. Това идва след многобройни доклади до регулатора, че лекарството вместо това се използва за развлечение заради опиоидните си ефекти. От 2018 г. насам MHRA е получила 116 доклада за злоупотреба с наркотици за развлечение, зависимост към кодеинови лекарства, включително кодеин линктус.

Д-р Алисън Кейв, главен служител по безопасността на MHRA, казва, че това може да има сериозно въздействие върху здравето на хората. „Кодеин линктус е ефективно лекарство, но тъй като е опиоид, неправилната му употреба и злоупотребата с него могат да имат сериозни последици за здравето“, отбелязва тя. Фармацевтите също са значително загрижени, особено относно риска от предозиране. Професор Клер Андерсън, президент на Кралското фармацевтично дружество, казва: „Ние вярваме, че няма достатъчно солидни доказателства за ползите от кодеин линктус при безопасно и подходящо лечение на кашлица. Имаме също значителни опасения относно неправилната му употреба и потенциала за пристрастяване, както и риска от предозиране“.

Проучванията показват, че около 60 процента от хората са предразположени към опиоидна зависимост. Рискът някой да се пристрасти или да изпита вредни странични ефекти от кодеина ще се различава при различните хора, тъй като всеки метаболизира с различна скорост. Според MHRA през 2021 г. е имало 277 сериозни или фатални реакции към лекарства, съдържащи кодеин, докато през 2022 г. са били 243. Тази година вече има 95.

Кодеин линктус може да накара човек да се почувства замаян и сънлив, да забави скоростта на дишане, да причини запек, алергични реакции, объркване и реакции на абстиненция след спиране на употребата му. Това може също така да накара някой да загуби представа колко е приел, увеличавайки риска от случайно предозиране.

Източник: Independent