Добри новини за всеки, който иска да откаже пушенето през новата година: в наскоро публикувано проучване учени от Инсбрук показват, че десетминутните сесии бързо ходене намаляват апетита към никотин и подобряват общото състояние. Проучването е първото, което сравнява ефекта от дейността на закрито и на открито върху спирането на тютюнопушенето. Пушенето е една от водещите предотвратими причини за болести и смърт в световен мащаб. Според Световната здравна организация (СЗО), въпреки че глобалната консумация на тютюн постоянно намалява, около 20 процента от хората над 15-годишна възраст са били пушачи през 2020 г.

Всеки, който има добри намерения за новата година и иска да откаже цигарите, може да се възползва от резултатите от проучването, проведено в Департамента по спортни науки: 10-минутни упражнения на чист въздух, но също и на закрито, намаляват желанието за пушене. В публикацията си, която се появи в края на ноември в списание Psychopharmacology, учени от университета в Инсбрук и Медицинския университет в Инсбрук също съобщават, че сесиите с упражнения подобряват емоционалното благополучие.

„Има няколко проучвания за ефекта от упражненията на закрито върху временно въздържащите се пушачи, нашето е първото, което включва активност на открито“, казва първият автор Стефани Шьотл, докторант в катедрата по спортни науки в университета в Инсбрук. За целите на проучването са извършени три различни интервенции с 16 пушачи. В случаен ред участниците са предприели десетминутна бърза разходка на открито, съответната тренировка на бягаща пътека на закрито или са останали седнали за десет минути. „Ние рандомизирахме всички участници и ги подложихме на всички условия със съответните фази без лечение, за да изключим индивидуалните предпочитания“, обяснява Мартин Коп, професор по психология на спорта и упражненията. Преди, по време и след съответните интервенции, участниците са били запитани за апетита им към никотин, симптомите на отнемане и настроението. „Те също така ни докладваха колко време остава до следващата им цигара“, добавя Стефани Шьотъл. Открити са следните значими резултати: жаждата за пушене е намаляла както в групите на закрито, така и на открито по време на цялата тренировъчна сесия, докато е останала непроменена в контролната група. Същото важи по отношение на симптомите на отнемане и общото благосъстояние.

„Това е тенденция, която все още трябва да бъде потвърдена в бъдещи експерименти“, казва Мартин Коп, „вероятно чрез промяна на продължителността или интензивността на сесиите“. Въпреки това, основният приоритет за учените е, че ходенето е лесно за включване в ежедневието. „Интервенциите трябва да бъдат определени по такъв начин, че да могат да бъдат интегрирани 1:1 в програми за отказване от тютюнопушене“, пишат авторите.

Източник: Medical Xpress