Обръщането към интернет за информация, свързана със здравето, стана обичайно – от използването на търсачки за разкриване на възможни диагнози въз основа на симптоми до искане на съвет в социалните медии, когато се занимавате със здравословни проблеми. „Когато хората са диагностицирани или започват ново лечение, те често се обръщат към други потребители в социалните медии за емоционална подкрепа и информация“, казва Сара Преум, преподавател по компютърни науки. Групите за дискусии в социалните медии, свързани със здравето, са безценно хранилище, където потребители от различни демографски групи спонтанно споделят преживени истории и предизвикателства, допълва тя.

Нейното изследване използва обработка на естествен език – техники за изкуствен интелект, фокусирани върху човешката лингвистика – за извличане на значима информация от свързаните със здравето взаимодействия в социалните медии. В текущия си проект Преум и нейните сътрудници са разработили AI рамка за анализиране на публикации в Reddit от форум, където потребителите обсъждат своя опит, свързан с лечението на разстройство, свързано с употребата на опиати, което използва одобрени от FDA лекарства. „Социалните медии са златна мина за разбиране на гледните точки на пациентите, които може да не чуете в клинична среда“, казва Джейкъб Бородовски, старши научен сътрудник и епидемиолог в Центъра за технологии и поведенческо здраве. „Освен това Reddit е анонимен, което може да доведе до много открити разговори. Този тип натуралистични, нефилтрирани данни могат да бъдат невероятно проницателни“, допълва Бородовски.

„Нашите проучвания показват, че анализирането на свързани със здравето разговори в социалния дискурс през призмата на събитията е по-ефективно, обективно и обобщаващо от съществуващите техники“, казва Преум. „В крайна сметка нашият метод може автоматично да картографира необходимата информация към критичните етапи на лечението“. Идентифицирането на повтарящи се теми и разбирането какъв вид информация обикновено се обменя предлага уникална представа за опита и пропуските в знанията сред хората, които се лекуват от разстройства, свързани с употребата на опиати. Анализите разкриват предизвикателствата при спазването на режимите на лечение и механизмите, които възстановяващите се пациенти използват, за да се справят със страничните ефекти и рецидивите. Те също така разкриват невярна и потенциално вредна информация, включително дезинформация, която се разпространява чрез такива канали.

Източник: Medical Xpress