Независимо дали гледате телевизия, посещавате футболен мач или хапвате в местния пъб, от хазарта е трудно да избягате. Въпреки че възходът на хазарта не е уникален за Австралия, той се възприема като част от австралийската култура. Докато за някои хазартът може да бъде източник на забавление, за други той може да доведе до значителни вреди. Изследванията постоянно показват, че проблемите с хазарта често се появяват заедно с други често срещани психични заболявания и разстройства, свързани с употребата на вещества. Виждаме особено силни връзки между хазартното разстройство и никотиновата зависимост, разстройствата, свързани с употребата на алкохол, разстройствата на настроението като депресия и тревожност. В много случаи вредите, свързани с хазарта, водят до лошо психично здраве. Но хората с психични заболявания също са изложени на по-голям риск от проблеми с хазарта.

Вредите от хазарта съществуват в широк спектър. От известно време има фокус върху тези хора, които развиват хазартно разстройство, при което имат повтарящи се проблеми с хазарта, което води до клинично значим дистрес и увреждане в ежедневието им. Но трябва да разгледаме и тези, които са в различна част от спектъра, но все още изпитват вреди, свързани с хазарта. Човек може да няма диагностицирано хазартно разстройство, но все пак може да се сблъска с проблеми в живота си в резултат на хазарта. Те могат да включват проблеми в отношенията им, финансови дългове и отрицателни ефекти върху работата или обучението. Всички тези неща могат да допринесат за лошо психично здраве.

Чувства като стрес и изолация, вероятно съчетани с психично заболяване, могат да накарат някои хора с проблеми с хазарта да се чувстват така, сякаш няма изход. Изследвания от различни страни показват, че сред хората, лекувани за проблем с хазарта, между 22% и 81% са мислили за самоубийство, а 7% до 30% са правили опит. Изследователите отбелязват, че тези статистики подценяват истинския брой самоубийства, свързани с хазарта. Това е така, защото, за разлика от наркотиците и алкохола, понастоящем няма систематичен начин хазартът да бъде уловен като фактор, допринасящ за смъртните случаи от самоубийство. Когато вземем предвид и броя на хората, които може би са обмисляли самоубийство или са оцелели след опит за самоубийство, свързано с хазарт, можем да видим, че проблемът вероятно е значително по-голям, отколкото показват тези статистики.

Източник: Medical Xpress