В ново проучване изследователи съобщават, че комбинираната употреба на канабис и никотин по време на бременност е свързана със значително по-висок риск от лоши здравни резултати за новородените в сравнение с употребата на двете вещества самостоятелно. Проучването, публикувано в JAMA Network Open, установява, че бебета, родени от майки, които са използвали и двете вещества по време на бременност, имат по малки размери за гестационния размер, но също могат да претърпят преждевременно раждане или дори смърт.

Тъй като приблизително половината от жените, които употребяват канабис по време на бременност, също използват тютюневи или никотинови продукти, констатациите предполагат необходимостта от по-ефективно клинично консултиране в ранен етап, по време на периода преди зачеването и преди раждането, казва доц. Джейми Ло. „С нарастващата легализация на канабиса често има схващане, че той е безопасен по време на бременност. Тъй като знаем, че много хора, които употребяват канабис, често използват тютюневи или никотинови продукти, искахме да разберем по-добре потенциалните последици за здравето както на бременната, така и на бебето. Все още има голяма стигма около употребата на вещества по време на бременност. С ограничени изследвания в подкрепа на официалните клинични препоръки може да бъде трудна тема за навигация както за пациентите, така и за доставчиците. Надяваме се, че това изследване подкрепя по-открити и продуктивни разговори, които в крайна сметка водят до по-здравословна бременност“, коментира доц. Ло.

„Надяваме се, че бременните жени могат да се въздържат от употреба както на канабис, така и на никотинови продукти. Ние обаче признаваме, че сложността на индивидуалните обстоятелства може да направи тази цел предизвикателна и за някои пациенти просто не е реалистична“, казва д-р Адам Кросланд.

Гледайки напред, изследователите ще продължат да изследват ефектите от комбинираната употреба на канабис и никотин – включително влиянието на силата, честотата и времето – за да образоват по-добре бременните пациенти относно вредите от употребата. Освен това екипът ще продължи да проучва жизнеспособността на пренаталните интервенции, като добавяне на витамин С и други възможности за лечение на лица, които не могат да спрат да пушат по време на бременността си.

Източник: Medical Xpress