Не е тайна, че алкохолната индустрия активно използва социалните медии, за да рекламира своите продукти. Но до каква степен това наистина е проблем? Изследване, публикувано в списание Drug and Alcohol Review, разкрива, че голяма част от младите потребители на социални медии са изложени на реклами за алкохол на всеки три минути. Учените са установили, че продуктите, рекламирани с помощта на жанрове, ориентирани към младите хора, обещания за награди и стилистични характеристики (като анимации), са по-склонни да бъдат консумирани от непълнолетни, отколкото от възрастни.

Екипът изследователи се е заел да определи колко често австралийците на възраст между 17 и 24 години са били изложени на реклами, свързани с алкохол в социалните медии, както и какви рекламни характеристики присъстват в тези реклами. За целта те са наели 125 студенти от Университета на Куинсланд, които да сърфират във Facebook или Instagram за 30 минути, правейки екранни снимки на всички реклами, свързани с алкохол, които срещнат. Установено е, че 71 от участниците са се натъкнали на реклама, свързана с алкохол през този период. Тревожно е, че петима са били под законовата възраст за пиене от 18 години. Общо участниците са се натъкнали на 796 реклами, срещайки по една реклама на всеки две минути и 43 секунди средно. Тези реклами често популяризират продукти, използвайки стимули за продажби, като бонус мостри, промоционални кодове или специални оферти. Те също така често подчертават лекотата, с която продуктът може да бъде закупен, като например чрез абонамент или услуга за доставка до дома.

В световен мащаб продължава да се наблюдава постепенно намаляване на пиенето сред младите хора. Въпреки че е трудно да се определи количествено степента, до която рекламите за алкохол в социалните медии се отразяват на консумацията на младежи, не е претенциозно да се предположи, че това съдържание (което насърчава достъпността и наличността на алкохол) има някакъв вид въздействие.

Източник: Medical Xpress