Честото използване на социални медии не е задължително да се асоциира със зависимост, сочи изследване на учени от Университета в Стратклайд, САЩ. В проучването са включени 100 участници, като целта е те да открият конкретни приложения в социалните медии на симулиран екран на смартфон възможно най-бързо и точно, като същевременно игнорират други приложения. Избрани са хора с различен профил по отношение ангажираността им в социалните медии. Целта е да се установи дали редовните потребители на социални медии са по-склонни да насочат вниманието си към приложенията чрез процес, известен като „зависимост на вниманието“, което е признак на пристрастяването. Също така, е оценено дали това е свързано с резултати по установени мерки за ангажираност в социалните медии и „пристрастяване“.

Констатациите не показват, че вниманието на потребителите е насочено повече към приложенията в социалните медии, отколкото към други, като например приложението за времето: те също не са свързани със самостоятелно докладвани или измерими нива на тежест на пристрастяване. Това контрастира с други проучвания, които показват пристрастяване на вниманието, свързано със зависимости като хазарт и алкохол. Изследването е публикувано в Journal of Behavioral Addictions.

Д-р Дейвид Робъртсън, преподавател по психология в Университета в Стратклайд и партньор в изследването, заявява: „Използването на социални медии се превърна в повсеместно, с 3,8 милиарда потребители по целия свят. Докато изследванията показват, че има положителни аспекти в ангажираността в социалните медии, като чувство за социална свързаност и благополучие, голяма част от фокуса е върху негативните резултати от психичното здраве, които са свързани с прекомерна употреба, като по-високи нива на депресия и тревожност. Доказателствата в подкрепа на подобни негативни асоциации са смесени, но също така се засилва дебатът дали прекомерните нива на използване на социалните медии трябва да се превърнат в клинично определено пристрастяващо поведение”, коментира той.

„Не открихме доказателства за зависимост на вниманието. Хората, които често проверяват и публикуват в своите акаунти в социалните медии, не са по-склонни да насочат вниманието си към иконата на приложението в социалните медии, отколкото тези, които проверяват и публикуват по-рядко. Необходими са много повече изследвания за ефектите от използването на социални медии – както положителни, така и отрицателни – преди да се стигне до окончателни заключения относно психологическите ефекти от ангажирането с тези платформи. Нашите изследвания показват, че понастоящем честото използване на социални медии не е задължително да се вписва в традиционните рамки за пристрастяване”, коментира още д-р Робъртсън.

Източник: ScienceDaily