Никотинът е вещество, което се съдържа във всички тютюневи изделия и някои течности за електронни цигари. Това е силно пристрастяващо вещество. Лабораториите също могат да произвеждат никотин синтетично. Веществото се използва също и като инсектицид в селскостопанската индустрия. Всеки продукт, съдържащ тютюн, също съдържа никотин. Това включва цигари, нагреваеми тютюневи изделия, пури и повечето електронни цигари.

Никотинът създава временно усещане за релаксация и увеличава сърдечната честота и количеството кислород, което сърцето използва. Тъй като никотинът навлиза в тялото, той предизвиква прилив на ендорфини, които са химикали, помагащи за облекчаване на стреса и болката и подобряващи настроението. Тялото бързо абсорбира никотина в кръвния поток, за да може да достигне до мозъка. Нивата на никотин достигат своя връх бързо след влизане в тялото, така че усещането за удовлетворение е краткотрайно. Никотинът също повишава нивата на допамин – невротрансмитер, който създава чувство за удоволствие. Освобождаването на допамин засилва желанието на човек да приема никотин. Честата употреба на никотин създава промени в начина, по който мозъкът работи по отношение на самоконтрола, стреса и ученето. Дългосрочните промени могат да доведат до пристрастяване и симптоми на абстиненция, когато човек не пуши.

Никотинът може също временно да подобри концентрацията и паметта. Въпреки това, дългосрочното пушене на цигари може да се свърже с намаляване на когнитивните способности и повишен риск от болестта на Алцхаймер. Следователно, всички краткосрочни ползи върху когнитивната функция не превишават дългосрочните рискове от употребата на никотин. Когато хората спрат да използват никотин, те могат да получат симптоми на абстиненция, които засягат вниманието или паметта им. Отказът от употреба на никотин също може да доведе до нарушение на съня.

Никотинът може да засегне различни системи в тялото и да причини:

– замаяност
– нарушения на съня
– промени в кръвния поток
– главоболие
– повишен риск от съсирване на кръвта
– повишено кръвно налягане
– промени в сърдечния ритъм и честота
– задух
– пептична язва
– диария
– гадене
– суха уста
– треперене
– болка в ставите
– лошо храносмилане или киселини

Някои никотинови продукти също могат да имат специфични странични ефекти. Според American Cancer Society Trusted Source страничните ефекти на никотиновите пластири, например, включват:

– дразнене на кожата
– учестен пулс
– световъртеж
– проблеми със съня
– главоболие
– гадене
– болки в мускулите или скованост

Страничните ефекти на никотиновата дъвка пък могат да включват:

– лош вкус в устата
– дразнене на гърлото
– рани в устата
– хълцане
– гадене
– дискомфорт в челюстта
– учестен пулс

Източник: MedicalNewsToday