Нов доклад предупреждава, че социалните медии представляват „голям риск от увреждане“ на психичното здраве на децата и тийнейджърите, съобщава The New York Times. Въпреки че социалните медии могат да бъдат полезни за някои хора, те също са пълни с „екстремно, неподходящо и вредно съдържание, включително съдържание, което може да превърне в норма самонараняването, хранителните разстройства и друго саморазрушително поведение“, се казва в доклада. Кибертормозът е широко разпространен проблем.

Докладът на д-р Вивек Мърти включва препоръки за подпомагане на семействата да вземат решения относно използването на социални медии от децата. Семействата трябва да спазват времето за хранене и личните събирания без устройства, съветва докладът. Това ще помогне за изграждането на социални връзки и ще насърчи разговора. Родителите трябва да създадат „семеен медиен план“, за да определят очакванията относно използването на социалните медии. Това включва запазване на поверителността на личната информация и определяне на граници около съдържанието.

Технологичните компании трябва да наложат минимални възрастови ограничения и да създадат настройки по подразбиране за деца с високи стандарти за поверителност и безопасност, се казва в доклада. Тези компании имат личен интерес да поддържат потребителите онлайн и използват тактики, които карат хората да се занимават с поведение, подобно на пристрастяване, се казва в доклада.

Източник: Partnership to End Addiction