Пристрастяването към хазарта може да увеличи риска от дългосрочен отпуск по болест за няколко години, според ново проучване, публикувано в Psychological Medicine, озаглавено „Рискът и развитието на трудова нетрудоспособност сред лица с хазартно разстройство: надлъжно кохортно проучване на случаи в Швеция“. Изследователи от Karolinska Institutet посочват необходимостта от навременно откриване на хора с хазартна зависимост, за да се избегнат финансови и здравословни проблеми. Пристрастяването към хазарта е психично състояние, характеризиращо се с продължителна и проблематична игра, която води до негативни финансови, здравни и социални последици. Около 1,3% от населението на Швеция, което съответства на 105 000 души, има проблеми с хазарта или повишен риск от проблеми с хазарта, но се смята, че броят на неотчетените случаи е много по-голям. Състоянието е описано като „скрита зависимост“, която може да продължи без знанието на околните.

Изследователският екип, с опит в пристрастяването, хазарта, епидемиологията и отсъствието по болест, е използвал няколко свързани национални регистъра, за да проучи 2830 лица в трудоспособна възраст между 19 и 62 години, които са били диагностицирани с пристрастяване към хазарта и изследва тяхното отсъствие по болест в продължение на шест години. След това те сравняват тези данни със съвпадаща група за сравнение от 28 300 души без диагноза пристрастяване към хазарта. „Благодарение на обширните данни в различните регистри, ние също успяхме да контролираме набор от фактори, които са свързани както с пристрастяването към хазарта, така и с отсъствието по болест, включително физическо и психическо здраве, пол, възраст, продължителност на образованието и колко плътно е населена зоната, в която човекът живее“, казва Ясмина Молеро, изследовател в отдела по клинична неврология, Karolinska Institutet.

Изследователите установяват, че хората с хазартна зависимост имат 89% по-висок риск да бъдат в дългосрочен отпуск по болест, което означава повече от 90 дни годишно през годината, в която са били диагностицирани. „Това е особено тревожно, тъй като тази група често има история на проблеми с психичното здраве и способността за работа е важна за психическото и финансово възстановяване“, казва Виктор Монсон, изследовател в същия отдел. Проучването показва още, че рискът е неравномерно разпределен. Да си жена, да имаш по-ниско образование и да живееш в по-слабо населени райони е свързано с по-висок риск от дългосрочен отпуск по болест.

Според изследователите, резултатите са важни, тъй като липсват знания за последствията от пристрастяването към хазарта във времето и как те могат да повлияят на човек по отношение на здравето и работоспособността и в крайна сметка финансовата стабилност и участието в обществото чрез работа. „Проучването показва, че трябва да открием проблемите с хазарта на по-ранен етап в здравеопазването и на работните места и да увеличим достъпа до помощ за засегнатите хора, така че те да могат да прекъснат негативните траектории по-рано. Пристрастяването към хазарта рискува да остане незабелязано и проблемите могат да станат обширни преди да бъдат забелязани и диагностицирани в здравеопазването, нещо, което това проучване показва“, казва Виктор Монсон.

Следващата стъпка в изследването е да продължим да разработваме методи за по-ранно откриване на пристрастеността към хазарта и да образоваме здравните специалисти за проблема, обяснява Ясмина Молеро. Тъй като пристрастяването към хазарта често е дългосрочен проблем, също така ще бъде важно да се проследят хората за още по-дълъг период, например до 10 години, за да се разбере повече за дългосрочните последици за засегнатите и тяхната среда, допълва тя.

Източник: Medical Xpress