Колкото повече време прекарват в социалните медии, толкова по-голяма е вероятността децата и младите хора да пушат цигари и/или да използват вейп, предполага проучване, публикувано онлайн в списание Thorax. Отчитането на седем или повече часа онлайн в делничен ден е свързано с повече от удвояване на риска сред 10 до 25-годишните, показват констатациите, засилвайки опасенията относно маркетинговото влияние на тези платформи, казват изследователите. Съществуващият набор от изследвания относно използването на социалните медии и тютюнопушенето и вейпинга засягат най-вече САЩ, така че за да оценят по-добре ситуацията в Обединеното кралство, изследователите са използвали данни от 10 до 25-годишни, участващи в проучване на домакинствата в Обединеното кралство.

Участниците са били помолени да докладват за обичайното си използване на социалните медии през делничните дни, както и пушенето на цигари и използването на вейп. Сред 10 808 участници с общо 27 962 съобщени наблюдения, малко над 8,5% съобщават за текущо пушене на цигари в поне едно проучване, а 2,5% съобщават за текущо използване на вейп. Малко над 1% съобщават за двойна употреба. Анализът на отговорите показва, че пушенето на цигари, вейпинга и двойната употреба са по-често срещани сред участниците, които съобщават за по-интензивно използване на социални медии. Само 2% от тези, които казват, че не използват социални медии, съобщават, че пушат цигари в момента в сравнение с близо 16% от тези, които споделят, че прекарват седем или повече часа на ден онлайн.

По подобен начин текущото използване на цигари варира от по-малко от 1% сред неизползващите социални медии до 2,5% сред тези, които прекарват седем или повече часа в тях всеки делничен ден. Вероятността от пушене, вейпинг и двойна употреба също се увеличава паралелно с времето, прекарано в социалните медии. Тези, които казват, че прекарват по-малко от един час на ден в социалните медии, са с 92% по-склонни да бъдат настоящи пушачи, отколкото тези, които казват, че не прекарват никакво време в тях, докато тези, които прекарват седем или повече часа на ден, са повече от 3,5 пъти повече от вероятно са настоящи пушачи. А тези, които са казали, че прекарват от един до три часа на ден в социалните медии, са с 92% по-склонни да съобщят за текуща употреба на цигари, отколкото тези, които са казали, че не отделят време за това.

Източник: Medical Xpress